Summa sidvisningar

torsdag 17 maj 2012

Maginnehållet i en död albatrossunge

Är  det nån som vet vad som görs med de containrar med uttjänta plastsaker (elektronikavfall), som fraktas till Nigeria? Jo plasten bränns upp på soptippar och ungdomen får en slant för metallvärdet. Det är absurt och helt ofattbart ("typ",sagolikt) hur den här konsumtionshypen drivs. Ingen vill vara utan datorn mer, men genom VÅR efterfrågan och genom slavarbete i Kina och sopdumpning i Afrika drivs teknologin.


Skrives som en funktion

Det man skäms för att skicka till Afrika, dumpar man helt sonika, direkt i havet, där det fastnar i strömvirvlar och bryts ned till mikroskopiskt små partiklar, som havsfloran och faunan får i sig. Och så småningom också vi själva. Vore det inte bra att tillverka mindre crap tills man lärt sig ta reda på avfallet, på ett, i alla avseenden, mindre smutsigt sätt?

Och i hela världen slänger man och dumpar mat.
En äcklig sörja av plast, fett och förruttnelse.Jag såg bara några grävskopor som föste omkring detta, i en typ av soprum, men såg aldrig hur det slutade för detta matavfall.

 Ett alternativ till "dumpa överskott"såg jag i ett TV-reportage om en "Folkets butik", där innehavaren var kock och tog hand om "konstigt formad" paprika, gurka m m och annan mat innan utgångsdatum hade förflutit och lagade till (ät- och (kanske) säljbara) rätter så att maten inte behövde kastas. En gigantisk insats, för miljön och mot slöseriet, men som de flesta av oss, rynkar på näsan åt, eftersom vi är så bortskämda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar